Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ part 1 το φαινόμενο Pink Floyd



Οταν καίγεσαι για την μουσική δεν μπορεί να μην γνωρίζεις τους Pink Floyd, μια μπάντα που μάλλον αλλάξε το στύλ και τον ήχο της μουσικής γενικότερα!!!

Απο τις ψυχεδελικές δοκιμές με τον μουρλο syd barret μέχρι το division bell είχαμε διάφορες διακυμάνσεις στον ήχο τους αλλά κατα τα άλλα έγραψαν ιστορία!!!

Θα εστιάσω στην πρώτη περιόδο των Floyd με τον syd barret που την θεωρώ ακριβώς η αρχή της γέννησης του λεγόμενου πειραματικού ήχου!!!

Το όνομα Pink Floyd καταρχάς  δεν έχει να κάνει -αν και παραπέμπει- με ναρκωτικά, αλλά με τα μικρά ονόματα δύο από τους αγαπημένους μπλουζίστες του Syd Barrett, τον Pink Anderson και τον Floyd «Dipper Boy» Council.

Ο Syd Barret έπαιξε το πρώτο και βασικό ρολο μαζι με τον Roger Waters στην δημιουργία της μπάντας

Η αρχή του ήχου  ηταν καθαρά γκαραζ με ψυχεδελικά στοιχεια, επηρεασμένο κάτι μεταξύ the beatles και με αρκετές επιρροές απο την garage rockabilly σκηνη της Αμερικής αλλα με δικό τους εντελω΄ς στύλ...για αυτο θεωρείται οτι έφεραν μια νέα μόδα στην Βρετανική σκηνή

Για πρώτο post και βιντεο  για το 2014 ειναι το  The Piper At the Gates of Dawn ένα αριστούργημα ψυχεδέλειας, γκαράζ και ηλεκτρονικού πειραματισμού...η μουσική τους σε πάει σε άλλη διάσταση και αρκετές μπάντες αργότερα επαιξαν τέτοιο ήχο (βλέπε 13 Floor Elevators) αλλά και κάποιες που επηρεάστηκαν για το μέλλον όπως οι Radiohead

1 σχόλιο:

  1. χαιρετω Johnny!
    απο οτι βλεπω υπαρχουν πολλα ενδιαφεροντα πραγματα στα μερη σου.
    θα τα λεμε, καλη χρονια και σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή